Kereszthegy

— dokumentumfilm

Játékfilmes elemekkel „fűszerezett” dokumentumfilm készült a magyar királyi 65. székely honvéd határvadász csoport katonáinak páratlan hősiességéről, amikor 1944 őszén vonalaikat megvédve hetekig sikerült feltartóztatniuk az óriási túlerőben lévő szovjet csapatokat. Jelentős harcteljesítményükkel lehetővé vált több százezer magyar és német katona kivonása Erdélyből.

Kereszthegy egy ezerötszáz méteres magaslat a Görgényi-havasok hegyláncának csúcsai között. A második világégés óta azonban több ennél. Hősi emlékműként tiszteli a környék népe. Nemcsak azért, mert itt vesztek el apák és fiúk a túlerő csapásai alatt, hanem azért is, mert mindenki tudta, ezeknek a harcoknak és hősöknek nem állított senki emlékművet.

Zenéjét Ökrös Csaba Príma-díjas zeneművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára szerezte, a Berecz András által gyűjtött katonadalok feldolgozásával.

Antal János: Kereszthegy c. versét elmondja Berecz András.

A filmet először 2014. április 29-én Budapesten, az Uránia Filmszínházban mutatták be.

A lengyel fővárosban megrendezett V. Nemzetközi Történelmi és Katonai Filmfesztiválon különdíjat nyert a II. világháborús történetet feldolgozó Kereszthegy.

https://www.facebook.com/kereszthegy

Kritika:

http://www.filmtekercs.hu/raadas/hol-sirjaink-domborulnak-kereszthegy
http://mno.hu/grund/kereszthegy-dokufilm-a-szekely-hatarvadaszokrol-1226799

Rendező: Nagy József, Bárány Krisztián, Wonke Rezső
Közreműködik: László G. Attila, Pál Emőke
Gyártó: Zrínyi Katonai Filmstúdió